Digitale Fotografie Vakantie

Nikon D750 test

Nikon D750, wat kan een mens nog meer wensen?
Patrick Mollema
Als er één andere camera is die ik nog zou willen bezitten naast mijn Fuji camera’s dan is dat de Nikon D750. Fuji camera’s zijn zonder uitzondering fantastisch, maar dat is de Nikon D750 ook, maar op een andere manier. De D750 kan een aantal dingen een Fuji camera niet kan. Eén van die dingen heet Active D Lighting en de ander heet lokaal contrast. Daarnaast zijn er nog zaken als veel sneller focussen en perfect draadloos kunnen flitsen. Op deze punten wint de D750 het van een Fuji camera, maar ook van een Canon camera of een Sony.

Wanneer je op cursus zit bij mij als Canon gebruiker is het niet leuk om naast iemand te zitten die zojuist een Nikon D750 heeft gekocht. En helemaal niet als diegene ook iets heeft gekocht in de vorm van een Canon 7D MKII. Na enkele dagen zie je dat je de verkeerde camera hebt gekocht tijdens de cursus. Om allerlei verschillende redenen.

Eén ervan is het enorme verschil qua dynamisch bereik. Drie stops maar liefst. Dat is een groot verschil. Cursisten leren fotograferen met verschillende onderwerpen maar wel op dezelfde locaties en in dezelfde licht omstandigheden. Als de een het moeilijk heeft dan heeft de ander dat ook in principe. Ik schrijf in principe. Want de een moet namelijk heel hard knokken om met een fatsoenlijke foto thuis te komen in de cursus ruimte en de ander doet het bij wijze van spreken met twee vingers in de neusgaten. Het is het verschil tussen een D750 en een Canon camera met een veel kleiner dynamisch bereik. Niet leuk voor de Canon bezitter. Die heeft ook veel geld uitgegeven en weet niet beter dat Canon heel erg goed is. Tot het moment dat je de resultaten van die andere camera ziet. Het is pijnlijk, maar ik kan er ook niets aan doen.
Stacks Image 16
De Nikon D750 overbrugt hoge contrasten met het grootste gemak. Het is een Full Frame en heeft 24 miljoen pixels aan boord wat een hele mooie combinatie is. In mijn ogen een betere dan die van de D800 en D810 met 36 miljoen pixels. Dat is gewoon heel erg veel en nagenoeg niet praktisch bruikbaar door alle gebruikers ervan die ik heb mogen leren kennen. Nee, dan is 24 miljoen pixels beter te behappen en te gebruiken.

Een groot dynamisch bereik geeft heel veel voordelen als je “moeilijke” foto’s wilt maken. Hoe meer een camera kan, des te makkelijker het wordt. En eventueel helemaal niets meer nabewerken komt ook binnen handbereik. Hieronder een voorbeeld:
Stacks Image 125
Stacks Image 127
Links zie je een foto gemaakt met de D750 waar niets mee gedaan is. Het is een gewone belichting. Niets meer en niets minder. Bij de rechter foto is er wel wat veranderd aan de instellingen in de camera. De cursist heeft getracht meer eigen visie en diepte mee te geven aan het landschap. Links is het allemaal een beetje flauw en vlak, rechts is het dynamischer. Tussen beide opnames zit slechts een tiental seconden. Het is een kwestie van enkele instellingen anders gebruiken en je maakt een compleet andere foto. Contrast, lokaal contrast, Active D Lighting, verzadiging, en graden Kelvin, het staat allemaal tot je beschikking. Een foto neem je niet, nee die maak je. Door middel van je belichting en je instellingen. Zo simpel is het. En de aanpassingen die met de D750 gemaakt kunnen worden zijn groot en heel erg variabel. Hiermee kun je heel erg de sfeer in de foto aanpassen zoals jij die wenst neer te zetten. Of wilt zien. Dat kan met bijna alle andere camera’s van andere merken veel minder. Je loopt sneller vast op beperkingen. Te klein dynamisch bereik waardoor er al bijna niets meer te spelen valt met de sfeer. Je bent al blij als je het er überhaupt een beetje fatsoenlijk gefotografeerd krijgt. Je komt dan niet eens aan sfeertjes maken toe.

Dit zijn belangrijke verschillen. Meer mogelijkheden, meer belichting speelruimte, meer instellingen zorgen ervoor dat je persoonlijker foto’s kunt maken. Foto’s die meer naar eigen wens en inzicht gemaakt kunnen worden. En met een Nikon D750 wordt je veel minder gehinderd door beperkingen.
Stacks Image 30
Stacks Image 32
Nog een voorbeeld om de kracht van de D750 te laten zien. Links weer een gewone belichting zoals de camera het wenst te doen. Niet goed mag ik wel concluderen. Vlak en wederom flauw met weinig sfeer. Iedere camera van ieder willekeurig merk zou ongeveer met een dergelijke foto beginnen. Dit is wat een camera ervan maakt als je het aan de camera overlaat. Geen enkele camera kan vanuit zich zelf goed belichten. Ook een D750 niet.

In de rechter foto zit er veel meer sfeer in. Dat komt omdat de cursist wederom met zijn instellingen is gaan werken. Hij heeft geprobeerd er een mooie foto van te maken. Naar mijn idee is dat prima gelukt. Hij heeft meer contrast toegevoegd tijdens het fotograferen ( contrast instelling), daardoor komt de eenzame boom meer los van de achtergrond. Er is ook wat donkerder belicht. En de kleurverzadiging is iets lager ingesteld in een nog iets lagere kleurstand. Waarom? Omdat de cursist dat mooier vond. Zo simpel kan het zijn. Gewoon iets doen omdat je het mooier vindt. En dat allemaal vanuit de camera en geen Photoshop.

De andere kant van het verhaal is wel dat de Nikon D750 een camera is waar je mee moet werken. Doe je niets dan gebeurd er ook niets, maar eigenlijk geldt dat voor iedere camera. Het dynamisch bereik is fantastisch ruim, daar koop je hem ook speciaal voor. Zeker weten. Maar je moet er wel wat mee doen. Dat het een voordeel is tijdens moeilijke licht omstandigheden en wanneer er hoge contrasten aanwezig zijn is wel zeker. Zijn die moeilijke omstandigheden er niet dan zul je het vanuit de camera moeten halen. Ineens heb je dan best wel last van het feit dat je een camera hebt gekocht met een groot dynamisch bereik. Je haalt dan je maximale zwart en wit veel moeilijker. Je moet er meer voor doen. Zonder die twee is vaak een foto wel erg vlak aan het worden. Met andere woorden, de Nikon D750 is extreem geschikt voor als het te fotograferen onderwerp moeilijk is. Is het makkelijk dan zul je harder moeten gaan werken om er een fatsoenlijke foto van te maken. Makkelijke licht omstandigheden zijn dus in het nadeel voor de D750. Daar moet je veel harder werken omdat het dynamisch bereik zo groot is.

Canon camera’s kennen veel kleinere dynamische bereiken. In een makkelijke situatie kun je daarmee dus makkelijker fotograferen. Doordat het dynamisch bereik kleiner is (tot wel 3 stops) haal je eerder je maximale zwart en doordenkende hoge lichten. Gekscherend beweer ik:” Eigenlijk zou je een Canon camera moeten hebben voor wanneer het makkelijk is, en de Nikon komt uit de tas als het moeilijk gaat worden. Gekscherend? Nee, als je het zo zou doen of hebben, hoef je in beide situaties niet erg hard te werken om goed en mooie foto’s te maken. Canon heeft het nadeel van kleinere dynamisch bereiken wat een voordeel is tijdens vlakke en flauwe omstandigheden. Nikon heeft het voordeel van veel grotere dynamische bereiken wat een nadeel is tijdens het maken van foto’s in vlakke en flauwe omstandigheden. Maar ja… om met twee camera systemen op pad te gaan is ook weer zo wat! Ik zou dus altijd de Nikon kopen.
Stacks Image 37
Stacks Image 40
Ik blijf het lokaal contrast van Nikon een geweldige uitvinding blijven. Ik heb het voor het eerst gezien in de Nikon D810 en het is ook beschikbaar in de D750. Lokaal contrast is de keuze maken hoe hard of zacht je iets wilt fotograferen. Bovenstaand foto’s van de gele bloemen laten dat goed zien. Links is normaal, daar is niets veranderd aan het lokaal contrast. Rechts is het lokaal contrast omhoog gegaan. Ineens zie je veel meer structuren in je onderwerp. Ja , de hele foto wordt harder. Goed gezien. De werking van lokaal contrast is best heftig. Vaak is het met mate toepassen, maar soms heb je onderwerpen dat je denkt:” zo ik ga dit onderwerp eens even lekker uit laten knallen”. En dat kan met de D750. Het is echt een super toepassing en instelling. Zie ook verder de beschrijvingen werking op de D810 test pagina.
Stacks Image 129
En zachter kan uiteraard ook met gebruik van lokaal contrast. Deze kunstbloem is nog zachter geworden dan hij al was. Waarom? Omdat het kan. Je kunt deze zachte bloem ook keihard fotograferen als je daar zin in hebt. Tot zover de uitleg en het verhaal over instellingen met de D750. Dit zijn allemaal zaken die intern in de camera erg goed geregeld zijn door Nikon. Er is even een tijdje geweest dat ik dacht dat Nikon een beetje aan het indutten was, maar sinds de D810 en nu ook de 750 laat Nikon wat mij betreft weer helemaal zien dat men in Tokyo weer helemaal bij de les is.

De hardware

Knoppen en functies zijn helaas weer van positie veranderd. Wat is dat toch? Waarom moeten ze iedere keer weer op een andere plek zitten? Het is geen onoverkomelijk punt voor de vaste en enige gebruiker. Voor mij, iemand die iedere week andere camera’s in handen heeft wel. Af en toe zoek ik mij rot naar waar de functie nu weer heen verhuist is. Hij zat er zo lekker maar nu niet meer. Zo mis ik ook de “oude” info knop. Die was handig en nu niet meer. Snel twee keer achter elkaar indrukken en je kon rechtstreeks vanuit een soort snel menu de meest gebruikte instellingen wijzigen. Op de D750 moet je daarvoor twee verschillende knoppen allebei één keer indrukken. Dat is niet handig. Waarom met twee knoppen als het voorheen met één knop kon? Dat is moeilijk doen om…..? Ja waarom eigenlijk? Slippertje van Nikon.

Kantelbaar display is lekker handig maar het maakt de D750 niet uniek. Veel meer camera’s hebben dit. Bij Canon kun je het display ook nog draaien en persoonlijk vind ik dat een mooiere constructie.

De zoeker is geweldig mooi en ruim. Een lust om doorheen te kijken. Niet zo groot als van de D810 en D800, maar heel veel scheelt het niet.

Het histogram is weer zo’n klein pietepeuterig klein ding, maar als je de middenknop programmeert als vergroting van je histogram, kun je met één druk op de knop het histogram beeldvullend bekijken. Je normale beeld laat je altijd op je hoge lichten scherm staan ter controle van wat je gemaakt hebt. En met één druk op de middenknop zie je het histogram. Dit scheelt heel veel drukken op knoppen.

Maximale sluitertijd synchronisatie van een 1/250 e sec ga ik niet over zeuren. Is goed. Mag nog wat sneller, maar kennelijk kan dat niet met de door Nikon gebruikte sluiters. Het is goed zo. Het zou eigenlijk een 1/320 e sec moeten zijn, maar het is nu eenmaal niet zo. Geen halszaak.

De auto focus is wederom van superieure kwaliteit. Er is geen merk wat beter en sneller focust dan Nikon. Wat een genot om mee te werken. Zeker als je zoals ik meest van de tijd dat ik fotografeer een Fuji in mijn handen heb. Fuji kan op dit gebied nog veel van Nikon leren.

Hogere aso’s? Ja gebruik maar, geen enkel probleem. Schiet maar raak tot een Iso of 5000. Het kan makkelijk, mits je maar goed belicht. En ja uiteraard komt er iets van beeldruis tevoorschijn op 5000 iso. Mag het? Dat is niet meer dan logisch. Vroeger in de filmpjes periode waren er korrels en nu is er ruis. Maar inmiddels staat het ruis niveau op een zo veel hoger niveau dan dat korrels ooit geweest zijn. Eigenlijk kun je deze twee niet eens meer met elkaar vergelijken. Het is als appelen en peren vergelijken. Doe mij dan maar de ruis behorende bij 5000 ISO vergeleken met de korrels van een opgewaardeerde film van 1600 ASA. Wat een beeldkwaliteit!

Ik ga het niet hebben over silent mode en meer van dat soort zaken. Ik vind ze niet echt belangrijk. Wel weer erg grappig is dat de graden Kelvin zelfs per 10 graden ingesteld kan worden. Lees, heel erg nauwkeurig. Dat is mooi. Kan nog wel eens heel erg belangrijk gaan worden in de toekomst met het opkomende LED licht wat nog wel eens spectrale gaten laten vallen in de kleur opbouw van het licht. Dit gaat wel erg diep om een camera op te beoordelen, maar goed het zit erin. Mooi meegenomen.

De HDR functie ga ik ook niet bespreken. Die is alleen handig voor mensen die niet kunnen fotograferen. Gemaakte foto’s zien er niet uit. Wanneer je wel kunt fotograferen zul je het zelf altijd beter doen. Kun je niet fotograferen dan moet je gewoon geen D750 kopen.

Ingebouwde WiFi. Ja leuk, maar maar niet echt nodig ook al zullen er ook mensen zijn die daar anders over denken. Het is niet een functie die een camera goed maakt of slecht.

6,5 foto in een seconde kunnen maken? Niet echt belangrijk.

LCD display is goed en betrouwbaar. Niet mooier of beter dan die van andere merken, maar wel betrouwbaar qua weergave.

Auto focus

Stacks Image 137
Wat ik wel nog ga bespreken het gebied waarover scherpstel punten gekozen kunnen worden. Die is namelijk nogal klein. Dat komt omdat het een full frame camera is. Bij een crop sensor camera van Nikon is het gebied waarin je je scherpstelpunten kunt kiezen veel groter. Bij de full frames van Nikon vind ik dit gebied echt te klein. Dat is jammer omdat je soms je puntje niet kunt kiezen waar je hem het liefst zou willen kiezen. Omdat daar heen scherpstelpunten zijn.

Hiernaast zie je een voorbeeld. Afkomstig van Nikon zelf. De scherpstelpunten kunnen voornamelijk in en rondom het midden gekozen worden. Dit is in de praktijk een beperking. Dit totale gebied waarmee scherp gesteld kan worden mag best wel groter worden in de toekomst. Bij een drop sensor camera is het gebied veel groter en dat werkt lekkerder.
Samenvatting:

Bijna niets anders dan lof voor deze Nikon camera body. Okay sommige knoppen hadden anders gekund of gemoeten, maar veel verder dan dit komt mijn kritiek niet. Ja, dat het een camera is waarmee je hard moet werken als de licht omstandigheden makkelijk zijn. Nooit gedacht dat ik dit ooit nog eens zou schrijven. Want zover is digitale fotografie inmiddels wel gekomen. Veel beter dan “gewone” fotografie ooit geweest is. En de D750 heeft daarin een groot aandeel. Wat een beauty!

De plussen

  • Heel groot dynamisch bereik
  • Active D-lighting i.c.m. contrast verlaging te gebruiken
  • Lokaal contrast als nieuwe en zeer nuttige instelling
  • Creative lighting system (flitsen met losse flitsers)
  • Zoeker is erg fijn en groot
  • Zeer laag ruis niveau
  • Met één druk op een knop histogram beeldvullend bekijken
  • Momenteel door de komst van spiegel loze camera's goedkoper dan ooit.

De minnen
  • Soms lastig om mee te werken in grijze omstandigheden, je houdt dan teveel belichting speelruimte over!
  • Je moet goed kunnen fotograferen om eruit te halen wat erin zit. Het is zeker geen alle mans vriend.
Resumé:

Wederom heeft Nikon een absolute top camera in elkaar gesleuteld. En inmiddels door alle ontwikkelingen in de markt goedkoper dan ooit.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.0
9.0
9.0
9.0
8.5
8.0
Beoordeling 9.0